Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Víno z Jižní Ameriky patří od pradávna do vysoké gastronomie a sklízí nesmírný úspěch zejména u sběratelů či znalců vína. Tradici si Jižní Amerika drží i v pěstování čaje a kávy.

  • Jižní Amerika je známá čtyřmi vinařskými zeměmi: Chile, Argentina, Uruguay a Brazílie.
  • Poznejte nejznámější čaje z Jižní Ameriky: Lapacho, Catuaba a Vilcacora.
  • Brazílie je nazývána “královnou” kávového trhu. Na výborné kávě si pochutnáte i z Bolívie, Ekvádoru, Kolumbie nebo Peru.
Petra Silva Monreal
Garant destinace Latinská Amerika

"Latinská Amerika je plná neuvěřitelných lákadel, kterým se prostě nedá odolat."

neváhejte se na nás obrátit
+420 774 414 644, +420 216 216 439
Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Pěstování vína v Brazílii

Brazílie je světovým nováčkem v produkci luxusních značkových vín, avšak každým dnem si své místo na trhu upevňuje a s úspěchem konkuruje známým sklepům v Chile i v Argentině.
Brazilská vína se do Evropy dováží již od roku 2003.

Brazílie produkuje fantastické sekty vyráběné klasickou metodou “champenois.”
Bílé víno je vyráběno z odrůdy Chardonnay, Pinot Noir, Riesling a růžové víno z odrůd Chardonnay-Pinot Noir. Také se zde produkují vynikající a osvěžující sekty Asti.
V Brazílii také můžete narazit na výtečná exotická a tropická vína Cabernet Sauvignon / Shiraz nebo také Moscatel ve státě Bahia.

  • Největší produkce kvalitních modrých odrůd (např. Cabernet Franc, Merlot, Tannat,Carmenere, Malbec a další…) a také bílých odrůd (např. Chardonnay, Moscato, Riesling Italico, Prosecco, Sauvignon Blanc a další…) najdete na jihu Brazílie, v ideálních podmínkách Rio Grande do Sul, kde se také veškerá produkce zpracovává.
  • Zajímavá vína lze také najít ve státě Santa Catarina.
Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Proslulé víno z Chile

Chile se v produkci kvalitních vín považuje za nejvyhledávanější oblast Jižní Ameriky především díky kvalitních odrůdových vín.
Chile se pyšní dlouhou vinařskou historií, jejíž kořeny sahají až do 16.století, kdy španělští dobyvatelé v období kolonizace přivezli do oblastí vinnou révu. O další rozšíření se zasloužili v 19. století přistěhovalci z Evropy.

  • Díky velmi příznivým klimatickým podmínkám mají chilská vína silnější příchuť po ovoci.
  • Nejrozšířenější odrůdou vinné révy v Chile byl až donedávna País. Dnes je však nejrozšířenější odrůda Cabernet Sauvignon, který je specifický svou kyselostí a příchutí máty, černého rybízu, oliv a kouře.
  • Mezi další často se vyskytující odrůdy patří, např.: Merlot, Carmenere, Zinfandel, Syrah nebo Petite Sirah. Typickými bílými odrůdami jsou pak Sauvignon Blanc, Sémillon a Chardonnay.
 

Doporučení od průvodců

Pro všechny vinaře doporučujeme navštívit zejména tři hlavní vinařské oblasti v Chile, a to severní, centrální a jižní, jako jsou např.: vinařská oblast Maipo Valley, Coquimbo, Curicó Valley (produkce červených vín), Maule Valley, Rapel Valley a severnější oblasti Aconcagua a nejchladnější oblast Casablanca Valley. A samozřejmě nesmíme zapomenout na největší vinařskou oblast Central Valley, která se nachází v blízkosti hlavního města Santiaga a je nejstarší oblastí v historii chilského vinařství.

Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Kolumbie jako světoznámý vývozce kávy

Největším světovým výrobcem jakostních kávových zrn je Kolumbie Je zde velmi rozdílné mikroklima, které umožňuje dozrávání plodů v různou dobu a tím i sbírání plodů po celý rok.
Kolumbijská káva je velmi jemná arabika s nižším obsahem kofeinu, poskytující aromatickou a hedvábnou chuť.

  • V Ekvádoru kávovníkům konkuruje pěstování rýže a kakaa, přesto je tu pěstování druh arabiky a jeho nejlepší zrna pochází z Andských vysočin.
  • Menší plantáže se rozprostírají i na ostrově Galapágy kde jsou kávovníky pěstovány bez použití jakékoli chemie a jejich zrna jsou považována za vysoce kvalitní.
  • Galapágy jsou proslavené spíše pro ekologickou produkci kávy. V dalších státech, kde můžeme narazit na kávovníky jsou Peru, kde je ale většina produkce kávy kultivována drobnými zemědělci v malých lesních oblastech.
Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Argentinské víno Malbec a další odrůdy

Argentina neboli země jižního cípu, se řadí mezi pátou největší vinařskou zemi světa.
Roční produkce je zde až 1200 milionů litrů vína. Mimo jiné je také třináctým největším exportérem vín s ročním obratem téměř 0,5 miliardy USD.

Kořeny místního vinohradnictví také sahají do Španělska, konkrétně do dob španělské kolonizace. Stejně jako v Chile se o další rozšíření zasloužili v 19. století přistěhovalci z Evropy.
, Argentinští výrobci se soustředí spíše na kvantitu než na kvalitu, 90% produkce se spotřebuje na domácím trhu a roční spotřeba je zde až 45 litrů vína na osobu. Až koncem 90.let s rostoucí kvalitou začal růst i export.

  • Nejznámější a nejdůležitější oblastí je Mendoza, kde se vyrábí více než 60% celé argentinské produkce a téměř přes 84% celkové hodnoty exportu vín. Zvláštností Mendozy je region Lujan de Cuyo, kde naleznete nejlepší, nejtypičtější a nejslavnější vína z odrůdy Malbec.
  • Hlavní domácí bílou odrůdou je pak poměrně aromatické víno Torrontés, které se objevuje i ve Španělsku.
  • Mezi další pak řadíme Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Viognier a Sémillon.
  • Ochutnat zde můžete i modré odrůdy jako jsou, např.: Bonarda, Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera a další…
 

NÁŠ TIP

Znamenitá kávová zrna však můžete nalézt ve státě Venezuela, kde se káva pěstuje již od 18.století. Venezuelská káva má aromatickou vůni a sladkou chuť, její zrna jsou nažloutlá, velká a vyrovnaná. Nejvýznamnějším obchodním druhem je odrůda „caracas“.
Je vhodná do směsí i na přípravu čisté odrůdové kávy. Vyváží se do Ruska a do Kolumbie, kde se přebaluje a dál exportuje na světové trhy.

 

Poznejte Tennat z Uruguaye

V Uruguay se víno pěstuje již více než 250 let díky španělským přistěhovalcům, ale do povědomí světové veřejnosti vstoupila až s původní francouzskou odrůdou Tannat, kterou na území Uruguay přinesli v 19. století francouzští baskové.

Tannat je typicky nejslavnější odrůdou červeného vína pro Uruguay a podle britských vědců se jedná o ta nejzdravější vína, např. v porovnání s Merloty či Cabernety a Pinot Noiry.
Tyto původní francouzské odrůdy obsahují totiž složky, které mají pozitivní vliv na funkci srdce a cév a přispívají k dlouhověkosti, což milovníci vín, jistě ocení.

Tak na co ještě čekáte? Přidejte se k nám na skleničku vína při putování Jižní Amerikou.

Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Pěstování kávy v Jižní Americe

Co se týká kávy a jejího pěstování v Jižní Americe, zamíříme nejprve do Bolívie, jakožto první země, kde komerční pěstování kávy naplno začalo až v druhé polovině 20. století.
Kávovníky se zde pěstují zejména ve vysokých polohách. Káva odtud však nepatří ke špičkovým kvalitám a má spíše hořkou chuť.

  • Za to Brazílie je jednou z nejdůležitějších pěstitelských oblastí, kde ekonomika stojí na exportu kávy a je právem nazývána “královnou” kávového trhu.
  • V Brazílii jsou velmi příznivé podmínky pro pěstování kávy a navíce se zde nachází tři klimatická pásma, která nabízí mnoho různých podmínek pro růst kávovníků.
    , Asi tři čtvrtiny z celkové produkce pochází od drobných pěstitelů, kteří pěstují zejména nejrůznější varianty arabiky. Kávová zrna jsou na světovém trhu označována jako „Brazils.“

NÁŠ TIP

Láká vás ochutnat kávu přímo v Kolumbii? Testovali jsme a vybrali ty nejlepší haciendy. Vydejte se s námi na cestu plnou kávových překvapení - ochutnejte nezaměnitelnou kávu na Haciendě El Ocaso nebo se projděte po místních kávových plantážích v Eje Cefereto.
Více na: Kolumbie s vůní kávy

Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Čajové plantáže v Jižní Americe

Nejvýznamnějšími produkčními čajovými oblastmi jsou provincie Misiones, kde se produkuje 95 % argentinského čaje, oblasti jižně od Sao Paula v Brazílii a Cusco a Huanuco v Peru.

  • Malé čajové zahrady fungují i v Ekvádoru a jedna čajová plantáž, patřící donedávna společnosti Lipton, se nachází i ve Spojených státech. Produkuje se zde výhradně černý čaj, jehož kvalita je vhodná pro přípravu směsí a výrobu nálevových sáčků či instantních čajů.
  • Mezi nejznámější čaje z Jižní Ameriky patří: Lapacho, Catuaba a Vilcacora.
Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Čaj Catuaba z Brazílie

  • Catuaba je čaj, který podobně jako lapacho pochází z kůry stromu rostoucího v deštném pralesu.
  • V Brazílii je po staletí znám pro svůj osvěžující účinek.
  • Podle indiánů z klidňuje činnost lidských orgánů a nervů, posiluje potenci, působí jako afrodisiakum a má celkově pozitivní vliv na činnost pohlavních orgánů.

Z Brazílie také pochází toto přísloví: „Pokud muž počne dítě do šedesáti let, je to jeho zásluha.
Jestliže se stane otcem ještě po šedesátce, může za to Catuaba !“ Lapacho a Catuaba se často kombinují a blahodárné účinky se pak sčítají.

Když příroda léčí - čaj Vilcacora přímo od Inků

Vilcacora je přezdívaná jako jedna z nejcennějších darů "přírodní lékárny" rostliny Uncaria tormentosa. Jedná se o posvátnou rostlinu Inků a bývá označována za královnu amazonských léčivých rostlin a je známá také pod názvem Uňa de gato, neboli kočičí dráp.
Pojmenování kočičí dráp vzniklo díky trnům, které vyrůstají zpod stonků listů. Vyrůstá poměrně dlouho až do výšky 30 metrů. Do konečné výšky obvykle dorostou za 10-15 let. Vilcacora je liánovitá rostlina pocházející z deštných pralesů Peru na horských stráních, a to převážně ve výšce 800 až 2400 metrů. Ze 60 druhů vilcacory je jen jedna jediná unikátní rostlina - Uncaria tormentosa, hlavně díky svým léčivým účinkům.
Díky síle této rostliny bylo zjištěno, že spousta amazonských indiánských kmenů téměř neznali, co je to nemoc. U těchto kmenů nezjistili prakticky žádný výskyt nádorových onemocnění či rakoviny.

  • Domorodí obyvatelé amazonského pralesa užívají vilcacora již po dlouhá staletí při léčbě širokého spektra zdravotních problémů, týkajících se zejména trávicího traktu a imunitního systému.
Víno, čaj a káva z Jižní Ameriky

Čaj Lapacho z Jižní Ameriky

Lapacho je přírodní produkt z vnitřní kůry stromu Lapacho (Tecome Lapacho), jehož domovinou jsou lesy v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji. V této oblasti roste několik desítek botanicky příbuzných druhů. Červená vnitřní kůra se získává z odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado.

V oblasti And dosahují tyto stromy stáří až 700 let. Kůra Lapacha je Evropanům známa již od dob Vikingů, kteří ji na svých cestách měnili za drahé kameny, a tak dopravili tento zázrak až na starý kontinent. Dále se traduje, že jeden z ruských carů se díky každodennímu užívání šálku odvaru z Lapacha dožil 130 let.

V zachovalých dokladech makedonského kláštera z roku 1305 zase nalezneme zápisky neznámého mnicha o tom, že už v této době bylo v Evropě i Orientu lapacho používáno k léčení nejrůznějších zdravotních problémů (např. odstraňuje těžké kovy z těla, posiluje imunitní systém, léčivé účinky pro diabetiky, léčení zánětů i chronických chorob atd.) Také známý horolezec Luis Trenker nosil ve svém batohu stále balíček se zázračnou kůrou, kterou nazýval pokladem Inků.